2020 legnagyobb kihívásai az emberi erőforrás menedzsmentben

Emelkedő bérspirál, munkaerőhiány, a motiváció megtartása, a tehetségek megtartása, a különböző generációkhoz tartozó munkavállalók közötti kommunikáció, a dolgozók hosszú távú megtartása – csak néhány a 2020-as év legnagyobb munkaerő piaci kihívásai közül.

2020-ban még további kihívások is várhatók. A digitalizáció, a mesterséges intelligencia megjelenése és egyre szélesebb elterjedése újabb és újabb kihívásokat jelentenek a cégeknek, továbbá nemcsak 2020-ra, hanem további évekre is már most el kell kezdeniük a tervezést, a stratégiaalkotást és az arra való felkészülést,. De hogyan is lehet felkészülni? A tranzakcionális folyamatokon túl a tanácsadói feladatkörök kialakítására kell törekedniük, mivel a tranzakcionális feladatköröket veszi majd át várhatóan a robotizáció és mesterséges intelligencia. A tanácsadói munkakörhöz a képzést-fejlesztést már most el kell kezdeni, hiszen a kompetenciák fejlesztésével tudnak kiemelkedni a munkavállalók a jövőben.

A kulcsemberek megtartása kulcskérdés. A tehetséges kollégák megtartása mindig kihívás a vezetők számára, mivel a jó munkaerő a konkurencia érdeklődését is felkelthetik. A megtartásukra motivációs programokat kell kialakítani, kihívó programokkal, rotációval, külföldi leányvállalatoknál tanulási lehetőséggel.

Mindig fokozott kihívást jelent, ha több generáció dolgozik együtt. Az életkortól független – vagy pont attól függő – erősségek miatt fontos, hogy szinergia alakuljon ki a generációk között. A generációs különbségekből fakadó konfliktusok megnehezíthetik egy munkahely kommunikációját és eredményességét. A szakadékok a kulturális, a munkamotivációs, a kommunikációs, a szocializációs különbségek miatt is mélyülhetnek.

A hagyományos HR folyamatokban úgy vélem az onboarding válik még hangsúlyosabbá, mely a dolgozói élményt alapozza meg az első munkanapon. Fontos, hogy ne adatletöltés legyen az első munkanap és az azt követő első néhány hét, hanem egy olyan dolgozói élménycsomag, mely a cég értékeit, kultúráját ismerteti meg hiteles és gyors formában, mely felejthetetlen, pozitív élménnyé válik az első hetekben, előkészítve a dolgozói elkötelezettség további akcióit.

A mai digitális világban nagy előnyünkre válhat a hatékony kommunikációs, avagy digitális platformok használata. A dolgozói megtartásban nagy segítségünkre lehet, hogy a munkavállalók közel 100%-a rendelkezik okostelefonnal és használ Facebookot vagy egyéb social média felületet. Így könnyen elérhetőek, a kommunikáció sokkal egyszerűbbé válik. A munkáltató gyorsan tud reagálni a dolgozói felvetésekre, igényekre, elvárásokra, mely hatalmas versenyelőnnyé tud kovácsolódni.

Így a 2020-ban a korábbi évekhez hasonlóan folytatni kell a tervezést a további évekre.

Írta: Hudecz Annamária, HR szakértő